Jobba med golf

För många är golfen ett sätt att umgås tillsammans med andra människor, träna tekniker eller bara fly vardagen. För andra är sporten mer av en livsstil. Det spelas så fort man har möjlighet och kanske är intresset så stort att man till och med vill arbeta med sporten till vardags. Ett vanligt missförstånd är att utbudet av olika arbetsuppgifter skulle vara väldigt begränsat. Vad kan man egentligen göra om man vill arbeta med golf?

Här nedan har vi samlat ett flertal olika arbetsbeskrivningar och befattningar som du kan ge dig in på. Observera att du i många fall kommer att behöva ha en utbildning bakom dig. Utbildningar kan du snabbt och enkelt hitta genom att använda dig av nätet och kurser finns över hela landet. När du väl är klar med din utbildning är det dags att börja leta jobb. Antingen vänder du dig till ett bemanningsföretag i Stockholm som fokuserar på branschen eller så vänder du dig direkt till den golfklubb som du är intresserad av.

Vanliga tjänster inom golf

  • Juniorledare
  • Domare
  • Tävlingsfunktionär
  • Klubbchef
  • Administratör på golfklubb
  • Professionell caddie
  • Banskötare
  • Golftränare

Som tidigare nämnt kommer du att behöva gå en utbildning eller kurs för att kunna ansöka om ett arbete inom golf och inom någon av ovanstående kategorier. Det gör du enklast genom att besöka Svenska Golfförbundets hemsida och titta på vilka alternativ som finns. Här kommer du bland annat hitta ett flertal olika banutbildningar för den som vill sköta om anläggningarna, så väl som utbildningar för administrativa tjänster. Naturligtvis finns det även kurser för den som vill bli chef, golftränare eller “Ung ledare”.

Vad krävs av dig?

Vi har redan gått igenom att du kommer behöva ha en utbildning för att arbeta inom golfen, men vad mer är det som krävs? Ja, det beror naturligtvis på exakt vad det är som du vill arbeta med. Ska du jobba administrativt är det viktigt att du är noggrann, ordningsam och strukturerad, medan den som ska jobba som golftränare behöver vara tålmodig och ha en stor social kompetens, eftersom du kommer att arbeta med människor i upplärningsfas.

Vissa av utbildningarna som du behöver eller önskar gå kräver att du har andra utbildningar i botten. Ett exempel på en sådan är TAU (Tränarassistentsutbildningen) hos PGA. Här kommer du bland annat att behöva uppvisa att du kan leva upp till de spelstandard krav som krävs. Det gör du genom att gå igenom ett spelprov, men även en slagdemonstration. Du kommer också att behöva ha en grundläggande eller allmän behörighet för att kunna läsa på högskolenivå, särskild behörighet i engelska och svenska samt idrott och hälsa. Är du osäker på vad som gäller för just den utbildning som du vill gå gör du alltid rätt i att höra av dig till skolan.

Bli en bra golfare!

Planerar du att börja spela golf vill du säkert också bli en bra golfare. I början kanske det mest handlar om att ha kul, men allt eftersom kommer du att vilja utvecklas och bli bättre och bättre ju mer tid som går. Att utvecklas inom den sport man tycker är rolig går nästan per automatik om det finns ett genuint intresse, men med lite extra hjälp på vägen går det oftast snabbare.

  • Det första tipset är att försöka ha så roligt som möjligt. ju roligare du har, desto mer kommer du att lära dig. Se inte sporten som ett tvång, utan något som du längtar till.
  • Även de mest professionella golfarna kan ha en dålig dag. Får du in ett dåligt slag så ta det med en nypa salt.
  • Satsa på att försöka minimera antalet puttar vid varje runda
  • Hitta en rutin som du gillar och håll dig till denna vid varje slag
  • Skapa dig en rutin för lugn och koncentration. Detta kommer du att behöva använda dig av om du blir uppstressad eller pressad
  • Lär dig dina golfklubbor och ha koll på hur långt du kan slå med dessa
  • Sätt upp mål!